top of page

MATCHA TORTA

AZ A.I. SÜTEMÉNY

Matcha torta szelettel.png

Hagyomány és Innováció

A Matcha Torta cukrászdánk "Hagyomány és Innováció" nevű projectjén belül készült el.
 

Projectünk  ötvözi a hagyományos cukrászatot a modern technológiai lehetőségekkel.

 

 Miért különleges ez a sütemény? Az elkészítése egy modern, mesterséges intelligencia és a Cukrászok, Mestercukrászok által történt. Az A.I. algoritmusok felhasználásával olyan recepteket és összetevőket kombináltunk saját,  tradicionális, Cserfalvis hagyományainkkal,melyekkel egy rendkívül izgalmas gasztronómiai élményt hoztunk létre . Ez a folyamat egyedülálló íz világot és szerkezetet eredményezett, amelyet a hagyományos sütikben ritkán találunk meg.

Mesterséges Intelligencia

A mesterséges intelligencia alkotta meg az alapot az összetevők listájához, a torta íz világához, találta ki az elkészítéshez használt technológia alapját és tervezte a díszítésétA.I. alkotta a marketing tervet, annak szövegét és többek között ezt a leírást is.

Matcha torta hozzávalók.png
IMG_20240212_111459_edit_260056725839806_edited.png

A tortáról

Induljon el egy kulináris utazásra a Matcha Tortával - egy olyan tortával, amely két korszak esszenciáját harmonizálja, ötvözve az modern designt a klasszikus kényeztetéssel. Ennek a rendkívüli alkotásnak az alapja egy olyan sütemény, amely túlmutat a hétköznapokon. Képzelje el a mandulával átszőtt, matchával készült piskótát, amelyet pisztácia és egy csipetnyi citrus héj ízesít, és amely finom, mégis vibráló vásznat biztosít a felette lévő rétegek számára.

A torta középpontjában egy ínycsiklandó krém áll, amely ellentmond a konvencióknak. Az érzékeket fehér csokoládé és yuzu veszi körül, amelyet a sáfrányszálak finom melegsége hálóz be. Ez az éteri töltelék minden egyes falattal eleganciát sugároz, és a citrusos élénkség és a fehér csokoládé fényűző gazdagságának elragadó párhuzamát kínálja.

A torta külseje egy modern mestermű - egy ehető művészeti installáció. Képzelje el az ehető virágszirmokkal díszített tükörmázat, amely a kortárs esztétika lényegét testesíti meg. Az aranypor egy csipetnyi fényűzést adnak hozzá, szimbolizálva a Cserfalvi Család kulináris művészetének maradandó örökségét.
 

Az élmény további fokozása érdekében a krémbe egy rejtett réteg maracujás-mangó-kompótot helyeztünk. A trópusi édesség-e váratlan kitörése többdimenziós ízprofilt hoz létre, és egy szimfonikus kalandra invitálj a kóstolót az időben és az ízekben.


  A Matcha torta nem pusztán egy torta; ez egy gasztronómiai felfedezés - annak a határtalan kreativitásnak a bizonyítéka, amely a hagyományok és az innováció találkozásából fakad.

A.I.
Torta
Yoga Retreat

Szervezetre gyakorolt hatása

  1. Matcha tea: A matcha zöld tea antioxidánsokban gazdag, beleértve az EGCG nevű hatóanyagot, amelynek számos egészségügyi előnyt tulajdonítanak, például segíthet a sejtek károsodásának megelőzésében és a szív- és érrendszeri egészség támogatásában.

  2. Yuzu citrusfélék: A yuzu gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban. A C-vitamin támogathatja az immunrendszert, míg az antioxidánsok segíthetnek a szabad gyökök elleni védelemben, így hozzájárulva a bőr egészségéhez és az öregedés jeleinek csökkentéséhez.

  3. Sáfrány: A sáfrány ismert antidepresszáns és hangulatjavító tulajdonságairól. Emellett gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, ami segíthet az ízületi gyulladás és más gyulladásos betegségek kezelésében.

  4. Mascarpone: Bár a mascarpone magas zsírtartalmú, de gazdag kalciumban és fehérjében. Ezek fontosak a csontok és az izmok egészségéhez.

  5. Mango: A mangó kiváló C-vitamin-forrás, amely támogathatja az immunrendszert és elősegítheti a bőr egészségét. Emellett rostokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek az emésztésben és a teltség érzetének fenntartásában.

  6. Passiógyümölcs: A passiógyümölcs számos antioxidánst, például A-, C-vitamint és béta-karotint tartalmaz. Ezek az antioxidánsok segíthetnek a szabad gyökök elleni küzdelemben és hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez.
     

A torta természetesen cukrot tartalmaz. Az agy elsősorban glükózra (cukorra) támaszkodik energiaforrásként. Mértékletes alkalmazás esetén, mint a többi hozzávaló, a cukor is hozzájárul egészségünk megtartásához.

Ez a sütemény tehát nemcsak ínycsiklandó, hanem egészséges összetevőket is tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a szervezet általános jólétéhez és egészségéhez.

Yoga in Bamboo House
Hatása

További információ és
érdekességek a projectről

Elkészítés, A.I. asszisztens, kóstoltatás, kihívások és még sok más!

Az információk a projectről folyamatos bővítés alatt állnak

IMG_20240203_110632.jpg
Matcha torta hozzávalók_edited.jpg

Kóstoltatás

A project végső szakaszában névtelen kóstoltatást szerveztünk, mely alapján megtörténtek a torta végső simításai.
A MATCHA TORTA nevet is maguk a kóstolók választották ki, az A.I. adta variációk közül.


Az első vélemények a MATCHA TORTÁRÓL

IMG_20240204_000709.jpg

“Nagyon izgalmas, különleges íz”

“Krémes, lágy ami nagyon finom”

“Isteni”

IMG_20240204_005734.jpg

“Nagyon jó, nem tudok belekötni”

“A krém különösen izgalmas”

“Tökéletes”

“Jó arányban édes-savanyú”

“Kifejezetten könnyed”


“Szívesen ajánlanám másoknak”

IMG_20240204_001301.jpg

“Nagyon szép és igényes”

“Különleges és új élmény, de jó összhangban vannak az ízek”

Sommer Cé Péter.jpg

Kihívások a gyakorlatban

Takács Noémi Mestercukrász a Cserfalvi Cukrászda műhelyfőnöke.

01

Milyen technikai kihívások merültek fel a mesterséges intelligencia receptjének elkészítésekor?

A tészta, a krém szerkezetében és az ízélményben akadtak gondok. Az A.I. gondolatmenete jó volt, de receptjei alapján nagyon tömör morzsolódós tésztákat kaptunk, a krém pedig szintúgy tömör, nehéz és gejl volt a kezdeti szakaszban. 

02

Hogyan kellett javítani a tortán?

A piskóta állagán tojással javítottam és visszavettem a vaj mennyiségéből. Így lazább és légiesebb lett a tészta. A krémet tejszínhabbal lazítottam a könnyed állag elérése érdekében. A szoftver ötlete alapján halmozottan volt díszítve a sütemény, de tapasztalataim szerint nem volt életszerű, ugyanis technikai problémákat okozott volna a szeletelésnél, így egy minimalistább irány mellett döntöttünk.

03

Hogyan képzeled el a mesterséges intelligencia felhasználását a jövőben?

Összességében a mesterséges intelligencia jól válogatta össze az alapanyagokat, az ízvariációkat, de a megvalósításban még komoly segítséget igényel. Egyenlőre gyakorlati felhasználását az elméleti, marketing és kommunikációs célokra ajánlom.

A.I. a cukrászdában

Cserfalvi Bence, a Cserfalvi Cukrászda tulajdonosa.

01

Honnan jött az ötlet a mesterséges intelligencia felhasználására?

Családi vállalkozás révén üzletünket midíg is meghatározta a hagyomány és az innováció. A mesterséges intelligencie robbanásszerű térnyerése beindította a fantáziánkat. A végső lökést a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségével tartott  rendezvényünk adta. A rendezvény keretei között az A.I. felhasználásáról tartottunk előadást, melyet Oszlánczi Réka (Creppy Palacsintaház) A.I. palacsintájával koronáztunk meg. Rékával és Fehér Márton (Shiro marketing tanácsadó) A.I. szakértő barátommal folytatott beszélgetésünk indította be a gépezetet. 

02

Milyen hatással volt az A.I. a cukrászat kreatív folyamataira?

A kreatív részt abszolút ő gondolta ki. Először megtanítottuk neki mitől Cserfalvis egy sütemény. Mit jelent számunkra az üzlet, a hagyomány, milyen technológiákat, alapanyagokat használunk a mindennapokban. Utána kezdődött a kreatív folyamat. A tesztsütésre már összesen 3 hónap elméleti fejlesztés állt a Matcha Torta mögött. A fejlesztés időtartamát növelte, hogy hagytuk gondolkodni, próbálkozni a felmerülő hibáin a szoftvert, had találjon ő megoldást rá. Természetesen a kész termékbe is a végén "bele kellett nyúlni", de amit lehetett, magától találta ki. A tortának minden morzsája jelentéssel és funkcióval bír. A végeredmény egy rendkívül izgalmas és egyedi kreáció lett!
Aki nem hiszi, járjon utána!

03

Hogyan reagáltak a vásárlók az AI által készített tortára?

Rendkívül kíváncsian.  Láthatóan érdekli a vendégeket az új technológia alkalmazása és hogy milyen ízvilágot sikerült kigondolnunk a szoftverekkel. Az eddigi visszajelzéseink alapján pedig kijelenthetjük, hogy sikerült pozitívan élnünk az innováció adta lehetőségekkel.

04

Kiválthatja a mesterséges intelligencia az embert a cukrászatban?

Az emberi tényező kihagyhatatlan a munkafolyamatok során. A jelenlegi szoftverek a folyamatok digitalizálásához és az alapanyagok, technológiák innovatív felhasználásához megfelelő eszközök. A munkánkat segítik, nem helyettesítik.

Cserfalvi Bence_3.jpg
bottom of page